Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Instagram

100 dagen leven op schuldsaneringsniveau

Wat voor impact heeft het leven in armoede op je gezondheid?

Wat voor impact heeft het leven in armoede op je gezondheid?

Ik zal mezelf geen foodie noemen, liever niet zelfs, maar ik hou wel van gezond eten. Ik haal mijn brood bij de bakker, mijn noten en kaas op de markt. Dit kost mij wekelijks 35,- euro. Soms wat meer, nooit minder. Toen ik begon aan dit project heb ik gezworen deze boodschappen, waar het hele gezin dol op is, vol te houden. Maar nu, na 5 dagen en mijn portemonnee en koelkast bijna leeg zijn, vrees ik dat het niet haalbaar is.

De komst van de kinderen heeft ons zeker gezonder gemaakt. Op het chronische slaaptekort na, zorgen zij ervoor dat we een stuk gezonder zijn geworden. Vers fruit, verschillende soorten groenten en aanzienlijk minder avonden doorzakken dragen hieraan bij.

Daarnaast wordt er bij ons thuis bijna geen vlees gegeten. Niet uit overtuiging voor het welzijn van de dieren of voor het milieu (wat ik overigens wel belangrijk vind), maar omdat mijn kinderen het smerig vinden.En als we dan vlees eten, dan halen we dat bij de biologische slager of van een boerderij in Abcoude die de koeien aait en alleen natuurvoer geeft. Gras dus.

Geaaide koeien, smakelijke soja en nepworsten die hetzelfde smaken als Knaks zijn duur en deze zaken zullen de komende 100 dagen een gat in mijn budget slaan.

Hoe gaan we dat in hemelsnaam doen? Goedkoop vlees? Vol hormonen? Geen vlees? Dat zullen we eens gaan uitvogelen de komende tijd.

Leven in armoede vergroot de kans op een ongezonde leefstijl. De toegang tot gezond eten is beperkt doordat vers fruit, superfoods en de altijd gewilde avocado duur zijn.

Om te kijken of ik ook daadwerkelijk ongezonder ga leven en om te kijken of je hier op de korte termijn al resultaat van kan zien heb ik me laten doorlichten door een arts. Op de weegschaal, vetplooien laten meten en 4 buizen bloed later voel ik me een beetje naakt. Maar als ik het doe, dan wil ik het graag goed doen. Dus zodra de uitslag binnen is, zal ik jullie op de hoogte stellen van mijn ‘medische’ gezondheid.

En dan over 95 dagen weer naar de keuring!