Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Instagram

100 dagen leven op schuldsaneringsniveau

Voor niks gaat de zon op

Voor niks gaat de zon op

Het is zomer! Hoera! Wat heerlijk dat we weer zonder jas de deur uit kunnen en dat er zoveel gratis leuke dingen te doen zijn in de omgeving. Het park, de speeltuin, het zwembadje en de kinderboerderij zijn allemaal op fietsafstand.

De kinderen vinden het heerlijk om de hele dag buiten te zijn en merken weinig van het project. Ik smeer boterhammen, neem fruit en groente mee en een lekker snackje voor het eind van de middag. En toch hebben ze iets door. Waarom krijgen ze geen ijsje? Op het moment dat we het park inlopen scheurt de eerste ijsfiets al tegemoet. Gelaaaatoooooooooooooooo! Ah yes, dat wordt een middagje nee zeggen. Nu kan er af en toe natuurlijk best een ijsje vanaf, maar niet zoals voorheen bijna elke dag. Qua opvoedbeleid is dit dus helemaal oké, maar de kids zijn het er niet mee eens. En het gaat om het gevoel dat het niet kan, de keuze niet hebben. Dat maakt het zo vervelend.

Gelukkig zien ze het zwembad en zijn ze daar zo verheugd door dat ze de ijsfiets vergeten. De zon schijnt, de kinderen zijn dolgelukkig, ik lig heerlijk in het gras te niksen. Wat een heerlijkheid. Het gestress van het geld lijkt mijlenver weg, ik voel me rijker dan ooit en geniet intens van deze dag.

Ik weet van de gezinnen waar ik thuis kom dat het niet om het hebben van veel geld gaat, het gaat erom dat er geen keuze is. Ik sprak een moeder en die wilde zo graag met haar zoon naar een of ander fastfoodketen. Nu zou ik daar met mijn kinderen niet heen willen, maar zij hebben de keuze niet om te gaan. Het is geen optie. Laat staan gezond uit eten, want dat is vaak nog veel duurder. Je bent beperkt door geld.

’s Avonds als ik op de bank aan het¬†nagenieten ben, besef ik dat geld niet gelukkig maakt. Maar het hebben van geen geld veroorzaakt stress wat er voor zorgt dat je minder ruimte hebt om gelukkig te zijn. (Over)leven met zo weinig geld, dat is toch niet menselijk? Kan dat echt niet anders?

Terwijl ik nadenk over wat dan wel juist zou zijn druipt het zweet van mij voorhoofd. Pfff, wat is het heet. Een ijsje zou wel lekker zijn.