Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Instagram

100 dagen leven op schuldsaneringsniveau

Taart zonder slagroom

Taart zonder slagroom

Afgelopen maandag was ik jarig. En ik hou heel erg van mijn verjaardag, ik denk dat het mijn lievelingsdag van het jaar is. Dan nodig ik graag alle mensen die ik lief heb uit, verzorg feesten tot diep in de nacht, met cocktails, hapjes en ga zo maar door. Ik vind het heerlijk dat ik al mijn vrienden en familie bij elkaar heb en ze kan verwennen. Verjaardagen kunnen mij niet hysterisch genoeg zijn.

Dat was dit jaar wel even anders. En ik heb nog steeds een fantastische verjaardag gehad! Misschien wel juist daardoor, ik kon geen achterlijke uitgaven doen, geen groot feest organiseren en dat was ook goed. Ik had een hele club lieve vrienden, zussen en vriendinnen op mijn verjaardag zelf. Mijn collega’s hadden mijn bureau versierd en zaterdag vier ik het klein met goedkoop bier en chips van de Lidl. Helemaal prima!

Daarnaast ben ik gewend dingen te kopen die ik wil hebben. Het is niet zo dat ik alles koop wat los en vast zit, een koopziekte heb of met de bulkdagen heel bol.com vast laat lopen, maar als ik iets nodig heb (of denk te hebben) dan schaf ik dat aan. Dat is de afgelopen tijd natuurlijk wel anders, ik ben erachter gekomen dat ik vrij weinig echt nodig heb en als ik dan wat geld over heb, dan zorg ik dat de kinderen iets extras krijgen. Dat leverde mij zowaar een verjaardagslijstje op! Met allemaal dingen die ik echt heel graag wilde hebben. Én heb gekregen. Dat is pas feest!
Wederom kom ik erachter dat weinig geld hebben half niet zo erg is als je geen sterk netwerk hebt. Wat grotendeels wegvalt als je weinig geld hebt. Je kan namelijk niet meedoen met alles. En dat levert uitsluiting op. Of een netwerk van mensen die in dezelfde situatie zitten. En dat vind ik triest, ook voor volwassenen, maar vooral voor kinderen. Want als jij door uitsluiting niet mee kan doen in een land als Nederland, terwijl er ook genoeg mensen in overvloed leven, dan vind ik dat daar iets aan gedaan moet worden.

Lieve mensen, besef hoe goed je het hebt. Koop eens een skinny thai latte caramel decaf minder. En denk eens aan kinderen die geen toegang hebben tot alles waar zij recht op zouden moeten hebben. En kijk dan waar jij een kind blij mee zou willen maken en doe dat. Want zo makkelijk is het, echt. Geloof me! Er zijn talloze stichtingen in Nederland die het beste voor hebben met kinderen in armoede. En ja, ook 5 euro kan een verschil maken.

Ik weet in ieder geval wat ik met mijn spaargeld van de afgelopen 76 dagen ga doen!