Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Instagram

100 dagen leven op schuldsaneringsniveau

Over mij

Over mij

Ik ben Maaike (32) en ik woon in Amsterdam met 3 mannen: 2 kleine mannen en één grote.
Wij  hebben een huis een auto en hebben allebei een baan. We kunnen elk jaar op vakantie, gaan met regelmaat uiteten en kunnen onze kinderen wekelijks mee op stap nemen.

Sinds 3 jaar werk ik bij Stichting Samen is niet alleen, een stichting die zich bezig houdt met armoedebestrijding in Amsterdam.

In de stad waar ik leef en mijn kinderen groot breng leeft maar liefst 1 op de 5 mensen in armoede. En dan hebben we het alleen nog maar over mensen die aantoonbaar op papier en volgens de regels ‘arm’ zijn. Dan is er ook nog een groep waarvan het besteedbaar inkomen lager is dan de armoedegrens maar ze op papier wél genoeg hebben. En dus geen gebruik kunnen maken van de vele regelingen in Amsterdam, zoals een gratis laptop voor kinderen of het terug krijgen van huurtoeslag.

Geïnspireerd door werk heb ik op een loze vrijdagavond bedacht dat ik het eens zelf wilde ervaren. Niet alleen, maar met mijn gezin leven van een vast bedrag per week. Leven van een minimum per week en geen toegang tot mijn eigen rekening. Dit doe ik niet om armoede te ervaren zoals mensen die langdurig in armoede leven dit ervaren. Dit is niet te vergelijken, daar ben ik me heel bewust van. Ik heb een groot sociaal netwerk en weet dat het over 100 dagen weer afgelopen is. Ik ben hieraan begonnen om te kijken wat ik ervan kan leren, om de weg binnen de verschillende, vaak ingewikkelde instanties nog beter te leren kennen. Dit om uiteindelijk de mensen in echte armoede beter te kunnen ondersteunen!

De regels?

  • Leefgeld van 115,- euro per week. 5 euro boven de voedselbanknorm, omdat ik geen gebruik wil maken van de voedselbank. Dit omdat ik het geld wel heb en geen voedsel wil ontnemen van mensen en gezinnen waarvoor de voedselbank noodzakelijk is.
  • We doen het voor 100 dagen, met het hele gezin.
  • We stoppen niet, tenzij mijn vriend zijn koffers begint in te pakken.
  • Uitgenodigd worden bij vrienden of familie is uitgesloten in de eerste helft van het project.
  • Extra geld opnemen is niet toegestaan in de eerste 50 dagen.
  • Als er dingen verkocht worden, wordt dat geld ingeleverd bij mijn bewindvoerder.

Of ik er tegen op kijk?

JA. Enorm!

  • Ik rij veel auto, dat is niet te doen van mijn budget nu
  • Wij eten thuis zoveel mogelijk biologisch, dit is duur
  • De producten die ik koop, zeker voor mijn kinderen, zijn eco

Ik zal jullie wekelijks op de hoogte houden met een uitgebreide blog. Daarnaast zal ik korte posts maken over wat ik ervaar.  Mijn sociale leven, mijn gezondheid, mijn relatie, de kinderen en of het invloed heeft op mijn prestaties op werk.

Vraag me vooral alles!