Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Instagram

100 dagen leven op schuldsaneringsniveau

De laatste loodjes

De laatste loodjes

Gister is er een Krappe Beurs Challenge gestart in de Kolenkitbuurt in Amsterdam West. Daar gaan professionals, ambtenaren en buurtbewoners een week lang op beperkt budget leven. Daarnaast krijgen ze elke dag een challenge. Uiteten met beperkt budget, gratis boodschappen scoren etc. Dit om zich beter te kunnen inleven in de doelgroep!

Ze zijn zondag klaar, net als ik. Dan zijn er voor mijn gezin 100 dagen voorbij! Deze laatste week hangt er als een cadeautje bij. Ik weet dat het zondag voorbij is en ben helemaal relaxt over het uitgeven van mijn weekgeld.

Dat is natuurlijk een enorm verschil met mensen die echt in de schuldsanering leven, of langdurig in armoede. Als het einde in zicht is, betekent dat niet automatisch dat de ellende voorbij is. Het blijft soms uitzichtloos en het leefgeld zal een beetje stijgen. Maar ook niet altijd.

Dat het voor mij toch zwaar is geweest heeft te maken met het feit dat ik uit een hele andere situatie kom. Ik ben niet gewend om met een beperkt budget te leven, dus het was echt even schakelen. Continu nadenken over waar ik mijn geld aan uitgeef, af en toe verkeerde keuzes maken en uiteindelijk toch overstappen op producten die ik echt wilde vermijden.

Ik ben me veel bewuster geworden van wat ik allemaal uitgeef, wat ik aan onzin koop en hoe makkelijk ik even uit lunchen ging. Het was het gebrek aan keuze en de beperking die ik het zwaarst vond.

Daarnaast werk ik 4 dagen, heb ik 2 kleine kinderen die ’s nachts spoken en zijn er allerlei mensen die onaardige dingen over me schrijven op internet. Dat ik het niet goed doe, dat ik het als een spelletje zie, dat ik verwend ben, dat ik veel te veel weekgeld heb, etc. etc. Ik weet dat ik het niet kan nabootsen, dat is ook helemaal niet mijn intentie. Ik wil aandacht vragen voor het probleem, want dat is helaas groot in de stad waar ik leef en werk.

En aandacht heb ik gekregen, vanuit allerlei hoeken. Gesproken op een slow food festival, een workshop gegeven aan ambtenaren die zich bezighouden met armoedebestrijding, jullie die allemaal mijn blog lezen! En naast alle negatieve opmerking, zoveel leuke en lieve reacties!

De laatste loodjes wegen het zwaarst toch? In dit geval gelukkig niet!