Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Instagram

100 dagen leven op schuldsaneringsniveau

De domme waarheid

De domme waarheid

Voordat ik van start ging met dit project, heb ik verschillende IQ testen gedaan. Veel onderzoek wijst uit dat je van leven in schaarste dom wordt. Of dat je er in ieder geval domme dingen van gaat doen. En dat effect is al zichtbaar op de korte termijn.

Dat effect geloof ik wel. En dat is gebleken ook. Vorige week en deze week maakte ik een aantal IQ testen en wat bleek: gemiddeld 4 punten lager! 4! In 80 dagen. Ik denk niet dat ik echt veel dommer ben geworden, maar de ruimte om te denken is weg. Ik heb andere prioriteiten. Een vol hoofd zou ik zeggen, waardoor ik anders reageer, veel impulsiever.

Nu weet ik van een vrouw waar ik al een half jaar thuis kom dat zij al zolang in armoede leeft dat ze ook geen zin heeft om na te denken. Ze gaat op de automatische piloot, doet haar boodschappen, zorgt voor de kinderen en hoopt dat er geen onverwachte rekening binnenkomt. Ze is moe. Moe van de situatie, moe over het feit dat het er voorlopig niet beter op gaat worden, moe dat ze nooit zorgeloos iets leuks kan doen met de kinderen. Dood en doodmoe.

Dat moe zijn herken ik, maar dat is niks vergeleken met de overleefmodus waar zij en haar gezin in zitten. Mijn tijd zit er zo op, nog maar 19 dagen. Een onvergelijkbare tijd met wat al de mensen meemaken die ik begeleid. Ik kan nog creatieve oplossingen bedenken, ik weet dat het zo voorbij is, ik kan me erdoorheen slepen. Maar ik snap volkomen dat dat niet lukt als de tijd niet te overzien is. En toch doen ze het.

Ik ben blij dat ik besloten heb het project door te zetten, ondanks de vele negatieve reacties van mensen die echt in armoede leven. En jullie hebben gelijk, het is niet te vergelijken. Maar ik ben er wel nog bewuster van geworden, hoe zwaar het is, hoe onmenselijk het systeem van schuldsanering in Nederland is en vooral hoe oneerlijk het is voor kinderen om in zo een situatie te moeten opgroeien. Ondanks de daling van IQ toch veel geleerd!