Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Instagram

100 dagen leven op schuldsaneringsniveau

Arme Maaike…

Arme Maaike…

Het leek zo een goed idee: 100 dagen in de schuldsanering, leven op het niveau van een gezin dat recht heeft op de voedselbank. Maar nu, 6 weken later, en ik start met project Arme Maaike, lijkt het een heel slecht idee.

Ik, moeder van 2 en vrouw van 1, ben werkzaam in de armoedesector. Ik kom veel in aanraking met gezinnen die leven van wekelijks leefgeld dat ik er in een avondje dansen in de disco doorheen jaag. Hoe doen mensen dat? Kan je ├╝berhaupt gezond leven? Raak je vrienden kwijt? Ga je anders denken?

Doe ik wel even, kan ik het zelf ervaren. Sleep het gezin vooral mee, want dat maakt het realistischer. Was de man erg blij mee…

Nou, daar zit ik dan. Met 100,- euro cash. Voor een week, met 4 personen. Het maximale wat ik kan opnemen per week is 115,- euro. Ik leef op dag 1 nog met de illusie dat ik 15,- euro per week kan sparen. Eens kijken hoe ik daar eind van de week over denk. Ik merk dat ik de afgelopen 2 weken al druk bezig ben met deze dag. Voel me nu al beperkt en dit is nog maar dag 1.

Dit gaan 100 lange dagen worden. Maar niks vergeleken met gezinnen en individuen die dit echt moeten doorstaan. 3 jaar lang schuldsanering, en daar is het vaak niet klaar mee. Er zit een traject voor en er zit een traject na. Maak er maar makkelijk 5 jaar van. Niet zeuren dus. En ervaren, zodat je de mensen nog beter kan ondersteunen!